Collectie

De rijke collectie, zoals de huizen, de objecten daarin en daaromheen, de gewassen en veel meer, is het kapitaal van het Nederlands Openluchtmuseum. De activiteiten rond onze collectie bestaat uit drie delen: het vormen van een collectie, het toegankelijk maken én het beheer ervan. 

Vorming van de collectie

Met zo’n 155.000 museumstukken – van aardappelschilmesje tot pipowagen – is de collectie van het Openluchtmuseum een haast onuitputtelijke bron van kennis uit de geschiedenis. Maar compleet is de collectie nooit. Het Openluchtmuseum wil de collectie zo volledig en relevant mogelijk houden. Soms zijn er nieuwe aanwinsten nodig om het verhaal van het alledaagse leven van de Nederlandse samenleving goed te kunnen vertellen. Dat is één van de taken van de afdeling Kennis & Collecties.

Toegankelijk maken van de collectie

Het hebben van een imposante collectie is één ding, maar het toegankelijk maken van de museumobjecten is iets anders. Onder toegankelijk maken, verstaan we het juist en adequaat documenteren van onze collectie. Dat luistert erg nauw, maar is tegelijkertijd een prachtige functie voor mensen die een gezonde fascinatie hebben voor uiteenlopende museumstukken.

Beheren van de collectie

Onze bijzondere collectie, die bestaat uit ongeveer 155.000 objecten, is eigendom van het Rijk. Wij passen er uiterst zorgvuldig op. We geven de collectiestukken de juiste plek op ons terrein, houden alles schoon en wanneer nodig laten we de restauraties verzorgen. Onder beheer valt ook het goed administreren van alle stukken. 

Ongeveer 4-5% van onze collectie - panden niet meegerekend - vind je in het Openluchtmuseum. De rest wordt beheerd in het eind 2021 geopende CollectieCentrum Nederland in Amersfoort. Dat is een unieke samenwerking tussen Paleis Het Loo, het Rijksmuseum, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Nederlands Openluchtmuseum.

De gewone Nederlander

We durven wel te stellen dat we de meest bijzondere en uiteenlopende collectie van Nederland hebben. We beheren weliswaar geen Rembrandts, Van Goghs of Mondriaans, maar wel alles wat de gewone Nederlander droeg en gebruikte tussen 1800 en 1970. Thuis, op het werk en daartussenin. Dat maakt werken op de afdeling Collectiebeheer tot een feestje, elke dag opnieuw.

Verhalen van collega's

Tim Smeets

Conservator - Kennis & Collecties

Midden in het museumpark vind je een vakantiehuisje, ontworpen door ontwerper Gerrit Rietveld. Het vloeroppervlak van het huisje is maar 33 vierkante meter. Toch weet Rietveld een slimme indeling te maken voor 8 personen, een keuken en een wc. Conservator Tim Smeets vertelt je alles over deze bijzondere recreatiewoning uit Markelo. 

Mis geen interessante vacature!

Blijf op de hoogte van relevante en nieuwe vacatures. Stel een vacature alert in en wij houden je op de hoogte.