Het verhaal van Alberta

Medewerker IJssalon Venezia

“Ik ga elke dag met een grote glimlach naar mijn werk.” 

Als je haar naam hoort, weet je eigenlijk al genoeg: Alberta Stracquadaini heeft Italiaans bloed. Misschien is het wel dáárom, dat ze zo gelukkig is in onze ijssalon Venezia. Begrijpelijk, want ze heeft de coolste baan van het Openluchtmuseum. 

Positieve verrassing 

Je merkt meteen aan Alberta dat ze haar werk in Venezia het mooiste ter wereld vindt. Dat had ze zelf niet helemaal aan zien komen toen ze in de zomer van 2021 op gesprek kwam om de toen nog gloednieuwe ijssalon te bemannen. “Ik zag de vacature en was meteen verkocht; ik ben een echt horecamens en heb Italiaanse roots. Mijn kennismakingsgesprek was leuk, maar ik dacht niet dat ik een verpletterende indruk had gemaakt. Zal wel niks worden, somberde ik, onderweg naar huis. Ik vergiste me. Het Openluchtmuseum zag het helemaal zitten en ik ga elke dag met een grote glimlach naar mijn werk!”   

Lange wachtrijen 

In het zomerseizoen staan de mensen voor Alberta in de rij. Natuurlijk vanwege haar vrolijke voorkomen, maar vooral vanwege de heerlijke ijsjes en kopjes koffie die ze samen met haar collega’s serveert. “Venezia is enorm populair en mensen nemen de wachtrij graag voor lief. Ook al is het altijd druk: ik neem steeds de tijd voor onze bezoekers. Soms mopperen ouders een beetje als hun kind te lang doet over het uitkiezen van een smaak. Van mij hoeft dat niet hoor; ik laat de kinderen het liefst twee of meer smaken proeven. Een ijsje uitkiezen is belangrijk, daar moet je niet te licht over denken”, lacht ze. 

De zon komt op 

Alberta is het toonbeeld van iemand die plezier heeft in haar werk. Ze kijkt vooral uit naar de warmere maanden, wanneer Venezia volop in bloei staat. “De salon is maar een relatief korte periode per jaar open. Als de opening van Venezia na de winter dichterbij komt en we maken alles klaar voor het seizoen, komt spontaan de zon op in mijn hart.”  
De moeder van vijf volwassen dochters maakt het verschil met échte aandacht. “Ik ben van nature geïnteresseerd in mensen. Mijn werk is veel meer dan een ijsje scheppen of kopje koffie zetten; het is het contact! Een praatje maken en luisteren naar iemands verhaal. Of kijken naar een filmpje van de kleinzoon van een trotse oudere vrouw die haar man verloor en soms een beetje eenzaam is. Ik vind dat heel belangrijk.” 

Emoties

IJssalon Venezia is een reconstructie van de gelijknamige, iconische ijssalon in Utrecht. “Carlo, de zoon van oprichter Guido de Lorenzo, komt hier af en toe een ijsje halen. Het is voor hem een plaats van herkenning; het brengt hem terug naar zijn jeugd. Ik merk aan Carlo weleens dat het hem veel doet en dat hij geëmotioneerd raakt als hij hier is. Dat snap ik goed. IJssalon Venezia is veel meer dan een ijssalon. Het is een bijzondere plek met een rijke geschiedenis en een verhaal. En dat dit mijn werkplek is, vind ik geweldig!”