Verhaal van René Bailly

Botanisch beheerder

“Unieke werkomgeving met al die planten en gewassen op één terrein”

Je kunt René Bailly wel een oude rot in het vak noemen, want in 1985 is zijn carrière gestart bij het Openluchtmuseum. In eerste instantie als vrijwilliger, vrij snel daarna in dienst als suppoost op een historische locatie. En toen de tuinman met pensioen ging, greep hij zijn kans.   

Groei

René startte in de kruidentuin. "Ik had de Tuinbouwschool gedaan, dus dat lag mij wel. In al die jaren heb ik de kruidentuin én het Openluchtmuseum letterlijk en figuurlijk zien groeien." Op dit moment bestaat de afdeling Terreinen en Dierenverzorging uit een hoofd, twee teamleiders en vier beheerders; beheerder dieren en afval, beheerder deelgebied A, beheerder deelgebied B en René als botanisch beheerder. "Samen met zo'n 17 terreinmedewerkers, waarvan 10 vrijwilligers, onderhouden we het 44 hectare museumpark."

Planmatig werken

Een beheerder heeft extra taken en verantwoordelijkheden. "Zo stel ik de plannen op van wanneer wat moet gebeuren voor mijn aandachtsgebied. Je kunt hierbij denken aan wanneer er compost moet worden uitgereden, wanneer er moet worden bemest en verpoot. Ik geef ook advies met betrekking tot het gehele terrein over wat er waar aan planten moet staan en hoe er gesnoeid moeten worden. In het beheerdersoverleg bespreken we dit met de teamleiders, zodat zij de terreinmedewerkers kunnen inplannen. Ik doe heel veel zelf in de kruidentuin, maar zo nu en dan heb ik hulp nodig. Bijvoorbeeld als de heggen gesnoeid moeten worden. Samen is het zo gebeurd."

Unieke werkomgeving

Werken in het Openluchtmuseum heeft René altijd uniek gevonden. "Je vindt bijna nergens zo’n grote collectie aan planten, gewassen en landschappen. Alles is ondergebracht op één museumterrein van 44 hectare. De geschiedenis van Nederland komt hier bij elkaar en aan het doorgeven daarvan mag ik een bijdrage leveren. Mooi toch! Ik vind het contact met bezoekers ook erg leuk. In de kruidentuin staan zo’n 500 verschillende planten en ik ken ze uiteraard allemaal. Ik vertel daar graag over, maar je krijgt ook veel vragen en tegelijkertijd waardering. Als bezoekers blij de kruidentuin verlaten, dan weet ik dat ik mijn werk goed heb gedaan. Soms verzorg ik een rondleiding in de kruidentuin en daar krijg ik ook veel energie van. Als je het kunt delen met anderen, heb je echt eer van je werk."

Goede werksfeer

"Binnen het team heerst een goede werksfeer. Het is een hele diverse groep, maar dat staat de gezellige pauzemomenten zeker niet in de weg. ’s Ochtends starten we gezamenlijk op met een kop koffie in de witte boerderij. De teamleider spreekt de planning door van die dag, zodat iedereen weet wat hij of zij die dag moet doen. Ik open dan de kruidentuin en ga aan de slag met wat er die dag moet gebeuren. Rond 10.00 uur drinken we samen een kop koffie, om 12.30 uur hebben we lunchpauze en om 14.30 uur hebben we nog een korte koffiepauze. Rond 16.15 uur sluiten we de dag af. Ook met de collega’s buiten de eigen afdeling is het gezellig. We delen allemaal dezelfde passie en dat verbindt."