Verhaal van Susanne Bergwerff-Verburg

Coördinator Kennisontwikkeling

"De passie van erfgoedgroepen is aanstekelijk. Dat geeft energie!"

Hoe ik bij het Openluchtmuseum terecht ben gekomen? Tijdens mijn master Cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht liep ik hier stage. Toen kwam ik in contact met het Kenniscentrum. Een paar maanden na mijn afstuderen kreeg ik een mailtje van een medewerker: er kwam een vacature. De rest is geschiedenis. Begin 2018 begon ik, als junior wetenschappelijk medewerker. Sinds eind 2022 ben ik coördinator Kennisontwikkeling. Een hele mooie combinatie van coördineren en onderzoeken.

Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland

“Ik werk bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, kortweg het Kenniscentrum. Dat is een autonome afdeling van het Nederlands Openluchtmuseum. Het Kenniscentrum ondersteunt beoefenaren in het borgen van hun immaterieel erfgoed en doet onderzoek naar maatschappelijke ontwikkelingen die van invloed zijn op immaterieel erfgoed. We kijken waar erfgoedgroepen mee te maken hebben. Momenteel richten we ons sterk op thema’s als duurzaamheid en proberen we immaterieel erfgoed aan duurzaamheid te koppelen. Zo proberen we bewustwording te creëren onder het publiek.” 

Aanstekelijke passie

“Eén van de mooiste dingen van mijn werk vind ik de samenwerking met erfgoedgroepen. Bijvoorbeeld de mensen van het Zomercarnaval in Rotterdam, maar zo zijn er vele honderden organisaties in Nederland. Mensen achter bloemencorso’s of ambachtsmensen, om maar wat te noemen. Allemaal beoefenaren die ontzettend gepassioneerd zijn en hun erfgoed willen borgen. Wij ondersteunen ze daarbij, in de breedste zin van het woord. Hun passie vind ik ontzettend mooi en het werkt vaak aanstekelijk. In Brabant heb je op carnavalsmaandag bijvoorbeeld de Metworstrennen. Voor de buitenstaander lijkt dat misschien een beetje gek, maar voor de organisatoren betekent het heel veel.” 

Internationale erkenning

“In mijn functie werk ik nauw samen met andere erfgoedorganisaties, ook buiten Nederland. In november bezocht ik de UNESCO-vergadering in Rabat, samen met twee collega’s. Borgen van immaterieel cultureel erfgoed was daar het centrale thema. Heel inspirerend. Ik heb er ook een presentatie gegeven aan een internationaal gezelschap. Best spannend, maar als je merkt dat het goed gaat, geeft dat heel veel energie en voldoening.” 

Een typische werkdag

“Op een typische werkdag gebeurt er van alles. ’s Morgens heb ik regelmatig overleg met een mede-coördinator van team Erfgoedzorg. Met hem bespreek ik welke dingen er spelen in onze teams. Daarna overleg ik bijvoorbeeld met een collega en samenwerkingspartners over een congres dat we organiseren. Hoe pakken we dat aan? Daarna is er dan tijd om een enquête uit te werken en te analyseren. Voordat ik er erg in heb, is de werkdag alweer voorbij.”

Instagramfoto's

"In mijn middagpauze probeer ik altijd een rondje door het museumpark te lopen. Ik post dan vaak foto’s van het Openluchtmuseum op Instagram; mijn vrienden die me volgen kunnen dat bevestigen. Het is de mooiste werkplek van Nederland. En ik heb gezellige collega’s met passie voor hun vak. Dat maakt mijn werk nog veel leuker.” 

“In november verscheen Tien, een dik magazine over tien jaar borging van immaterieel erfgoed in Nederland. Ik heb, als hoofdredactielid, invalshoeken bepaald, gecoördineerd en ook meegeschreven. Als je zo’n prachtig magazine dan voor het eerst in handen krijgt, doet dat heel veel met me. Ja, je kunt rustig zeggen dat mijn werk me trots maakt!”